Škola padobranstva. Kako postati padobranac?

U sklopu djelatnosti Aerokluba Aviator nalazi se i padobranska škola koju u suradnji s Padobranskim klubom Skydive Croatia, uz maksimalne mjere sigurnosti održavaju iskusni i licencirana instruktori padobranstva.

Bavljenje padobranstvom bilo na rekreativnoj ili sportskoj razini zahtjeva od kandidata nekoliko uvjeta:

 • Liječnički pregled za bavljenje padobranstvom.
 • napunjenih 18 godina, odnosno 16 uz pisani pristanak roditelja ili skrbnika
 • Prolazak kroz temeljnu padobransku obuke odnosno školu padobranstva.

Škola padobranstva se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretsko gradivo koje padobranac mora usvojiti je sljedeće:

 • POZNAVANJE PADOBRANA, PADOBRANSKE OPREME I ZRAKOPLOVA
 • TEHNIKA SKOKA PADOBRANOM
 • PRINUDNI POSTUPCI U IZVANREDNIM SITUACIJAMA
 • ZRAKOPLOVNA METEOROLOGIJA
 • PRAVILA I PROPISI
Tečaj padobranstva u padobranskoj školi

Detaljno teoretsko gradivo koje vas očekuje i koje će te obraditi tijekom padobranskog tečaja možete pročitati na Hrvatskom padobranskom portalu u rubrici "Online škola padobranstva".

Praktični dio se odnosi na ono što ste cijelo vrijeme čekali – izvođenje padobranskih skokova i vježbe za poboljšanja izvođenja padobranskih skokova.

Praktični dio podrazumijeva učenje svih potrebnih elementa koji su padobrancu potrebni da bi svaki skok izveo kvalitetno i prije svega sigurno. Nastavkom bavljenja padobranstvom padobranac će nastaviti s usvajanjem naprednih znanja kako bih postao kvalitetan i siguran padobranac.

Aeroklub Aviator u suradnji s ovlaštenom organizacijom za osposobljavanje padobranaca, PK Skydive Croatia, trenutno odražava padobransku školu klasičnim načinom obuke u kojoj se prvi padobranski skokovi izvode samostalno uz pomoć mehanizma koji automatski otvara učenikov padobran, taj mehanizam se u padobranskom rječniku naziva otvaranje padobrana pomoću gurtne (eng. Static line). Na svakom sljedećem skoku, učenik dobiva nove zadatke te izvodi vježbe s kojima napreduje do dobivanja uvjeta za polaganje A padobranske dozvole.

Kandidat za stjecanje A dozvole padobranca koji je uspješno svladao sve vježbe propisane programom osposobljavanja i koji je pokazao da posjeduje sposobnost kontrole tijela oko sve tri osi tijekom slobodnog pada te koji je osposobljen za samostalno pakiranje glavne kupole padobrana mora imati najmanje 25 skokova padobranom na slobodno, 5 minuta slobodnog pada te 10 skokova s prizemljenjem u krug promjera 100 metara.

Sve detaljnije informacije o uvjetima za polaganje ispita za dozvolu padobranca možete pročitati u pravilniku o padobranstvu.

Cijena padobranske obuke

Cijenu standardne padobranske škole možete saznati na stranicama Skydive Croatia organizacije za osposobljavanje cjeniku zrakoplovnih usluga.

U cijenu redovne padobranske škole uračunata je:

 • Godišnja članarina,
 • teoretski dio škole i materijali za učenje,
 • 1 padobranski skok nakon kojeg se svaki sljedeći skok plaća zasebno
 • svu potrebnu oprema koja se koristi na obuci
 • video snimci padobranskih skokova (ako se snimaju)
Što slijedi nakon prvog padobranskog skoka?

Nakon uspješno izvedenog prvog padobranskog skoka, polaznika padobranske škole se detaljnije informira o mogućnostima koje pruža bavljenje padobranstvom bilo to na rekreativnom nivou, treniranju za nastupe na padobranskim natjecanjima odnosno bavljenjem sportskim padobranstvom, profesionalno padobranstvo, vojno padobranstvo itd.

Sve obavijesti o lokaciji i terminu odražavanja padobranske škole možete pratiti na našoj stranici u rubrici "aktualno" ali će prijavljeni kandidati biti i osobno obaviješteni.

Prijavu za padobransku školu možete poslati putem web obrasca u nastavku a za sva ostala pitanja slobodno nas kontaktirajte putem kontakt obrasca u rubrici kontakt.

Pratite nas na društvenim mrežama

Panoramski let avionom je savršen poklon dragoj osobi, prijateljima ili Vama važnim osobama

Podijelite ovo iskustvo sa svojim bližnjima i doživite zajedno nešto novo. Kako bi Vaše iskustvo bilo iznimno i posebno, u ponudi imamo nekoliko standardnih ruta uvodnog panoramskog leta. Standardno naši letovi polaze i slijeću na aerodrom Varaždin no moguće je dogovoriti i druge lokacije polijetanja i letačkih ruta.

Croatia language
English language